Koruk Turşusu Nasıl Yapılır?

https://www.panohaber.com.tr/?p=4824&preview=true

https://www.panohaber.com.tr/?p=4824&preview=true

Koruk Turşusu Nasıl Yapılır?

Koruk nedir?

Koruk  üzüm meyvesinin ham olgunlaşmamış haline denir.
Koruk genelikle  Anadolu’da
Ege ve Akdeniz İç Anadolu’nun belli başlı bağcılık ve üzüm yetiştiriciliğin yaygın olduğu bölgelerde yaygın olarak bilinir doğal şifa kaynağı olarak yemek ve salatalar da ekşi tat vemek için suyundan faydalanılan bir olgunlaşmamış bir meyvedir.
Koruk Suyu Nasıl Çıkartılır?
Koruklar bağ omcalarından toplandıktan sonra güzelce yıkanmalı toz ve dış etkenlerden iyice temizlenmeli, ardından saplardan arındırılıp tanelenmelidir. Tanelenen koruk taneleri ihtiyaca göre hemen tüketilecek yada suyu daha sonra mevsim haricinde kullanılacaksa ona göre karar verilip ölçülü yapılmalıdır.
Tanelenen koruklar bir iki gün bir kap içerisinde suda bekletmek daha yarar sağlamaktadır. Tanelerin kabuklanında ayrışması daha kolay ve sıkım kolay bir hale gelecektir. Koruk taneleri kolaylık açısından genelikle mutfaklarda rondo mikser yada robotlar kullanılsada bu teknik yanlıştır.
Koruğun robotta çekiliyor olması lezettine kekremsi dili buran bir aromaya dönüşmesine yolaçar, bunun sebebi çekirdeklerinin robot tarafından ezilip koruk suyunun tadına değiştirmiş olasıdır. En pratik su çıkarma leğen içerisine alınan taneleri cam kavozu yatık şekilde oklava pozisyonu ile ezerek çıkartmak kabuk ve çekirdeği süzgeç yardımı ile süzme işlemidir.
Bundan sonraki işlem şişeleme ve saklama koşullarının oluşturulmasıdır. Koruk suyu normal oda sıcaklığı ve dolap ortamında çok uzun süre fazla dayanıklılık göstermediği için taze tüketilip saklanacaksa küçük ölçülü 200 ml cam veya pet şişelerde dondurulmalı çözülen su tek seferde tüketilmelidir.
Ezilerek çıkartılan koruk suyu dayanıklığı artması için bazı metodlara başvurulmuştur. Asit düzenleyiciler sayesinde bir yıla yakın dondurulmuş olarak saklanıp tüketilebilir. Bunun yanında doğal şifa kaynağı olması vücuda katkı sağlar. İştah açıcı özelliği grip nezle mevsim geçişlerinde genellikle ege bölgesinde acı biber ile yapılan taze tüketim KORUK TURŞUSU şifa kaynağıdır.
KORUK TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Tercihen yaz günlerinde mevsim meyvesi olduğu için serinlik ihtiyacı oluştuğundan soğuk tüketilmedir.
6 Kişilik porsiyon için takribi 500 gr acı biber 6 diş sarmısak 600 cc koruk suyu 200 cc normal su  bir tatlı kaşığı şeker  yeteri miktarda tuz
Biberler közlenerek pişirilmeli, kabuklarından  saplarından ayrıştırılmalı, sarmısaklar çok ezilmemek şartıyla hafif kıvamda tuzla beraber hzırlanan koruk suyuna şeker ilave edilerek yemekten en az 2 saat önce buz dolabında dinlenmeye bırakılıp haslaşması sağlanmalıdır

Related posts

Yaşayan Efsane KIZILCABÖLÜKSPOR

İstanbul Fatih’te Kan Donduran Cinayet

Denizli Babadağ Festivale Hazırlanıyor

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Devamını Oku